Merhaba ,

Bu internet sitem için ilk yazım. Daha önce belki beni pcyardimcim , noktatisi gibi sitelerden hatırlayabilirsiniz. Bu makalemde Windows Server 2016 ile birlikte gelen yeni bir lisanslama durumu ile ilgili kısa bilgiler vereceğim.

İşim gereği bir lisanslama ihtiyacında bulundum fakat internette bulunan makalelerde okumama rağmen tam olarak kafamda bir türlü uyuşturamadım. Bende destek alarak öğrendiğim ve bu durumu anlamamı sağlayan birkaç ufak bilgi ile sizlere yardımcı olmak istedim. Buyrun makaleme.

Öncelikle Windows Server Nedir ? Ne zaman çıktı ?

Windows Server 2016 toplamda 5 farklı teknik ön izlemeden sonra bizlerle buluştu. Microsoft’ un kendi yayınlamış olduğu Lisanslama makalesine Buradan  ulaşabilirsiniz. Yeniliklerden bahsetmeye gerek duymadım keza bu makale biraz geç bile kaldı bu konu için 🙂 . O yüzden sadece lisanslama konusuna değineceğim.

 

Windows 2016 Lisanslama

Windows 2016 ile birlikte sürümlerde değişikliler oldu. Foundation versiyon artık kullanılmıyor. DataCenter ve StandartEssentials ürünlerine ek olarak ücretsiz Hyper-V server ile birlikte sadece akademik lisanslamaya uygun olan Multipoint Premium Server eklendi. Buna ek olarak Hybrid Use Benefit adında bir kavram geldi. Bu kavrama göre siz DataCenter aldığınızda size herhangi bir lisans ücreti ödemeden Azure üzerinden bir sanal makina kullanımı sağlıyor. Tabi Microsoft bunları boşuna yapmıyor. Tüm adımlar bize gösteriyor ki Microsoft ve Microsoft ürünleri ilerleyen birkaç yıl içinde zorunlu olarak Bulut’ a kayacak.

Windows Server 2012 ve 2012R2 ‘ de DataCenter ve Standard versiyonların yetenekleri birebir aynıyken sadece sanallaştırma haklarında farklılık (DataCenter= Sınırsız Sanal | Standard= 2 Sanal ) vardı. 2016 DataCenter versiyonunda standart’ a göre bazı ek yetenekler de mevcut. Bilgilendirici resim aşağıdadır.

 

Artık işlemci başına değil işlemci içindeki çekirdek başına lisanslama yapılacak. Evet en kör nokta burası. Buradan sonra dikkatli olmanızı tavsiye edeceğim zira benim anlamadığım kısım burasıydı.

Önceden 2 işlemci için bir lisans alınıyordu. Artık iki çekirdek başına bir lisans alınıyor. Lisans ücretleri ise yaklaşık sekizde bir fiyatına düştü. Bunun sebebi bir işlemcide ortalama sekiz çekirdek bulunduğunun varsayılması. Ama sizde daha az çekirdek varsa hemen sevinmeyin çünkü minimum lisans adedi koşulları var. Sekizden fazla çekirdek varsa da bu eskiye göre daha fazla ödeyeceğiniz anlamına geliyor. Şöyle ki:

  • Bir fiziksel makine başına minimum 16 çekirdek lisanslanmalı
  • Bir fiziksel işlemci başına minimum 8 çekirdek lisanslanmalı

Bunun üzerindeki adetler için her iki çekirdek başına bir lisans ekleyerek devam ediyorsunuz. Ama buradan itibaren işler karışmaya başlıyor. Birkaç sayfada görüp hoşuma giden algoritma ile anlatmayı da onlardan esinlenerek 🙂 buraya ekliyorum.

Yukarıda ki algoritma Open lisanslama ile satın alacağınız Windows Server 2016 DataCenter ve Standart versiyonları için geçerli. Daha yukarıdaki karşılaştırma tarafında göreceğiniz sanallaştırma yetkisi Standart versiyon için 2 adet ile sınırlı. 2’nin katı şeklinde 2’den fazla yapacağınız sanallaştırmalar için tüm çekirdekleri tekrar lisanslamanız gerekir. Yani 3-4 sanal için iki katı lisans, 5-6 sanal için 3 katı lisans şeklinde.

 

Umarım faydalı olmuştur. Zaman ayırıp okuduğunuz için teşekkür ederim.

 

Windows Server 2016 Lisanslama Hakkında

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

error

Sayfada ki bilgiler işinize yaradı mı ? Başkalarınında ulaşmasını sağlar mısınız ?