Merhaba ,
Bugün Azure’da Site Recovery denemek için bir on-premis yapı ararken aklıma aslında On-premis yapıyı Azure’da da kurabileceğim geldi aklıma. İnternette biraz araştırma yaptığımda çokta fazla döküman olmadığını farkettim ve işinize yarar diye bu makaleyi paylaşıyorum. Adımları izlerseniz artık sizinde Cloud da On-premis gibi çalışan bir sanal test ortamınız olmuş olacak.

Öncelikle Azure Portala girip Dv3 yada Ev3 kodlu Azure VM açmamız gerekiyor. Başka bir makine açarsak NESTED desteklemediği için işlemlerimizi yapamayacağız. Ne yazık ki Azure Nested destekleyen sadece bu iki kodlu makine var.

Cihaz açılımı yapıldıktan sonra PowerShell’i açalım ve içine “Install-WindowsFeature -Name Hyper-V -IncludeManagementTools -Restart” yazalım. Bu komut kısaca sistemimize manuel olarakta ekleyebileceğimiz Hyper V Manager’ i ekliyor.

Yükleme işlemi bittikten sonra Vm’ imiz yeniden başlayacaktır. Açıldıktan sonra Server Dashboard’dan Hyper V Manager Tool’unun yüklendiğini görebilirsiniz.

Şimdi Üzerine Sanal kurabileceğimiz bir toolumuz da olduğuna göre. İso dosyamızı indirebiliriz. Normalde elinizde kendi oluşturduğunuz iso vs. var ise upload ile atabilirsiniz. Ben kolaylık olsun diye internetten indirmeyi tercih ettim. Sizde internetten indirmek isterseniz link : https://www.microsoft.com/en-us/evalcenter/evaluate-windows-server-2012-r2 . Linke tıkladıysanız sayfada “VHD” olarak indirmeyi unutmayın. Ve bunu On-premis cihazınızda yapmak yerine Azure’da açtığınız makinede yaparsanız daha hızlı indirmiş olursunuz. Nede olsa bant genişliği sınırsız 🙂 .

Ben Lab ortamımda Azure Site Recovery’i deneyeceğim için ve o da en düşük versiyon olarak 2012R2’nin last update sürümünü desteklediği için onu indirdim. Siz dilerseniz 2016 yada daha düşük bir ISO seçebilirsiniz. Fakat siz de benim gibi Site Recovery deneyecekseniz 2012R2 yada 2016 indirmenizi öneririm. İndirmeyi başlattım Azure makinemde.

Şimdi ISO’muz inerken biz bir yandan da Azure daki Hostumuzun network ayarlarını yapılandıralım. Kısaca şunları yapacağız. Bir Internal Switch oluşturacağız sonra bir NAT Network oluşturup bir IP vereceğiz ve bu switch üzerinden sanal makinemizi internete çıkaracağız. Yani sanal makinemiz içinde ki sanala internet vereceğiz. Sanki sanalception 🙂 . Şimdi PowerShell’i açalım ve “New-VMSwitch -Name “InternalNATSwitch” -SwitchType Internal” yazalım.

InternalNATSwitch isminde bir Internal Switch oluşturmuş olduk. Siz ismini istediğiniz gibi yapabilirsiniz. Oluşturduğumuz adaptörün bilgisini alalım şimdi “Get-NetAdapter” .

Şimdi NAT ağını oluşturalım; PowerShell’I açıp içine “New-NetIPAddress -IPAddress 192.168.0.1 -PrefixLength 24 -InterfaceIndex 13” yazalım. 

Şimdi oluşturduğumuz Virtual Swtich’e IP atayalım. PowerShell’e “New-NetNat -Name “InternalNat” -InternalIPInterfaceAddressPrefix 192.168.0.0/24” yazalım.

Network ile ilgili Host kısmında işlemlerimiz bu kadardı. Şimdi indirme işlemi bitti ise Hyper V Manager’i açalım ve içine tıpkı localde yaptığımız gibi bir VM kuralım. Hyper V de kurulum normal adımlarla olacağı için onların ekran görüntülerini koymuyorum sadece dikkat etmeniz gereken iki yer var birincisi kurulumun sonlarına doğru sizden bir network kartı seçmenizi istediği kısımda yukarıda oluşturduğunuz network kartını seçmelisiniz.

İkinci olarakta kurulum bitmeden hemen önce size sorduğu sanal disk oluşturayım mı? sorusunda hayır var olan bir disk ekleyi seçip indirdiğiniz VHD ‘ yi göstermeniz gerekmektedir.

Makinemizin İnfra kısmı oluştu. Şimdi çalıştırıp Os kısmını kuralım.

Son olarak kurulum bittikten sonra Sanal içinde ki sanal makinemizin Network Adapter ayarlarını açıp ona yukarı da PowerShell ile verdiğimiz Ip’ yi veriyoruz ve cihazımız artık internete çıkmaya hazır bir şekilde kullanımımıza veriliyor.

 

Umarım yararlı olmuştur. Zaman ayırıp okuduğunuz için teşekkür ederim.

Saygılarımla 

 

 

 

 

Azure’da Nested(İç içe geçmiş sanallaştırma) Yapısı Kurulumu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

error

Sayfada ki bilgiler işinize yaradı mı ? Başkalarınında ulaşmasını sağlar mısınız ?