Selamlar bu yazımızda Azure portalı sizlere tanıtacağım. Azure üzerinde yapacağımız neredeyse tüm işlemler için kullandığımız Azure portal hakkında bildiklerimi yazmaya başlayayım. Portal görünümü yakın zamanda değişti bu arada. Azure portala erişmek için https://www.portal.azure.com/ adresine gidebilirsiniz. Detaylı ve bol resimli bir makale olacak ama bu makaleyi de okuduğunuzda portala hâkim olacağınıza eminim.

Resim-1

1-) Eski Azure portal üzerinde sabit bir şekilde gelen sol taraf menüleri yeni portalda bu tuşa basarak açılıyor. Resim1’de gördüğünüz 9 numarada olan hizmetleri isterseniz 1 numarada bulunan tuşlara basarakta açabilirsiniz.

2-) Azure üzerinde mevcut kaynaklarınız, yeni kaynak oluşturmak için, doküman vb. aramak için kullanabileceğiniz arama kutucuğu.

3-) Azure portal üzerinde komut ile işlemler yapmamızı sağlayan kısım. Burada Azure Powershell yada Bash komutlarıyla normalde GUI’den yapacağımız birçok işlemi yapabiliriz.

4-) Dizin kısmı. Azure üzerinde yönetici olan hesabımız aynı anda birden fazla Azure aboneliğinde yönetici yada üye olarak bulunabilir. Farklı Azure portalları da tek hesapla yönetmek isteyebilirsiniz. Bu durumlar için doğru dizine geçip ilgili Azure portalında bulunan kaynaklarınızı yönetebilirsiniz.

5-) Bildirim kısmı. Azure üzerinde yaptığınız her işlem, ücretlendirme, bilgilendirme işlemleri buradan kullanıcıya bildirilir. Örnek olarak bir kaynak oluşturduğumuzda dağıtım bittiğinde zilin üzerinde 1 yada kaç tane yeni bildirim varsa o kadar sayı göreceksiniz. Bu buton aynı zamanda etkinlik günlüğünüze de ulaştırır sizi. Buradan ilerleyerek Azure üzerinde yaptığınız geçmişe dönük işlemleri de inceleyebilirsiniz.

6-) Portal Ayarları kısmı. Buradan Azure portal ile ilgili çeşitli ayarlamaları yapabilirsiniz.

7-) Azure üzerinde ki yenilikler,Azure Roadmap, Microsoft destek talebi gibi kısımlara burdan ulaşabilirsiniz.

😎 Bu kısmı İnternet Explorer’dan da hatırlarsınız. “Azure deneyiminiz için memnun musunuz?” gibi memnuniyet anketine ulaştırır sizi.

9-) Eski portalda solda olan hızlı erişim kısmı yeni portalda direk sayfanın ortasına kondu. Yeni kaynak oluşturmak, tüm kaynakları görüntülemek, kaynak grupları vb. hizmetlere direk bu menüden ulaşabilirsiniz.

10-) Yine yeni portalda ana sayfaya eklenen git sık kullandığınız bölümleri sizlere göstererek tek tıkla onlara erişmenizi sağlar.

11-) Araçlar kısmı. Burdan Azure için Microsoft Learn sayfasına, Maliyet yönetiminize vb. kısımlara ulaşabilirsiniz.

12-) Faydalı bağlantılar kısmı.

İlk giriş yaptığınızda yukarıda ki maddeler karşınıza gelecektir. Birde Azure portal da Dashboard kısmı var. İsteğinize göre modifiye edebileceğiniz bir alan burası ve isterseniz açılış ekranını direk Dashboard olarakta açtırabilirsiniz.

Resim-2

1-) Panom kısmında birden fazla ve farklı pano ayarlayabilir ve bunlar arasında değişim yapabilirsiniz.

2-) Yeni pano kısmında mevcut panodan başka bir pano oluşturabilirsiniz.

3-) Başka bir panoyu Json File olarak mevcut portalınıza yükleyebilirsiniz.

4-) Mevcut panonuzu Json File olarak indirebilirsiniz.

5-) Düzenle kısmı ile panonuzu isteğinize uygun olarak değiştirip düzenleyebilirsiniz.

6-) Oluşturduğunuz Panoyu Azure Rol Tabanlı Erişim Denetimi ile diğer kullanıcılarla paylaşabilirsiniz.

7-) Panoyu tam ekran olarak görüntülemenizi sağlar.

😎 Panoyu kopyalamayı sağlar.

9-) Panoyu silmeyi sağlar.

10-) Panoda oluşturduğunuz görünümün kaynaklardan veri çektiği durumlarda veri yenilendiğinde otomatik yenilemesi kapalı ise yada o an yenilemek isterseniz bu kısımdan yenileme yapabilirsiniz.

11-) Pano üzerinde oluşturduğunuz görünümün kaynaklar üzerinden veri çekmesini sağlar. Belli aralıklarla otomatik olarak yenileyebilirsiniz.

12-) Azure portalınızda bulunan tüm kaynaklarınızı gösterir.

13-) Genel Azure servislerinin hizmet durumlarını gösterir.

14-) Azure Market’e gitmenizi sağlar.

15-) Azure üzerinde basit eğitimler ve hızlı kurulumlar için yönlendirme yapar.

Azure üzerinde bir servis açmak istediğimizde aşağıda ki resimde bulunan ekran ile çalışacağız.

Resim-3

1-) Azure üzerinde yeni bir kaynak yaratmak istediğimizde tıklamamız gereken buton.

2-) Azure MarketPlace üzerinden eklemek istediğimiz kaynak ile alakalı olarak arama yapacağımız kısım.

3-) Azure MarketPlace üzerinde ki kaynakların sınıflandırılmış halleri.

4-) En popüler kullanılan kaynakların listesi.

Azure üzerinde oluşturduğumuz tüm kaynakları yönetmemizi sağlayan yetkilendirme Azure Subscription kısmındadır. RBAC dediğimiz Role Based Access Control izinleri ile sahip olduğumuz Azure portalı üzerinde kimlerin ne yetkileri var belirleyebiliriz.

Resim-4

1-) Azure üzerinde abonelik\lerimizi yönettiğimiz kısım.

2-) Azure portal üzerinde yeni bir abonelik eklemek istediğimizde kullanmamız gereken kısım. Bazı Azure projelerinde şirketler birden fazla abonelik üzerinden Azure kullanmak isterler. Bu tarz durumlarda burası kullanışlı oluyor.

3-) Azure portala giriş yaptığımız kullanıcı bazında abonelik arayabildiğimiz kısım. Burası üzerinden yönetici olduğum, üye olduğum abonelikleri göster tarzında filtreler ile abonelikleri görüntüleyebiliriz.

4-) Filtre uyguladıktan ya da Default olarak bıraktıktan sonra portal üzerinde görebildiğimiz aboneliklerimiz. Burada Subscription ID ve Status kısımları önemli. Birden çok Azure Subs olan bir portal yönetiyorsak hangi kaynak hangi Subs üzerinde bu kısımda yazan bilgi ile ayırt edebiliriz. Status durumu aboneliğin aktif ya da devre dışı olduğunu gösterir.

Abonelik üzerine tıkladığımızda bu sefer abonelik işlemleri için yapabileceğimiz yetkilendirmeler vb. kısma göz atalım.

Resim-5

1-) Abonelik üzerinde yapabileceğimiz işlemleri arayabileceğimiz kısım.

2-) Aboneliğimizi yönetebileceğimiz, iptal edebileceğimiz, adını değiştirebileceğimiz ya da farklı bir Directory’e taşıyabileceğimiz kısım. Directory kısmı Azure üzerinde bir hesap ile yönetebileceğimiz birden fazla Azure Subs olabilir demiştik. Ve farklı Subs’lar için Directory değiştirmemiz gerekiyor demiştik. Bu kısımdan Directory değiştirebiliriz.

3-) Abonelik için gerekli tüm bilgilerin toplandığı ekran. Subs ID’niz , hangi Directory de olduğu, hesabımızın rolü vb.

4-) Abonelik için yapabileceğimiz yetkilendirme ve diğer eylemlerin bulunduğu kısım. Burada Activity kısmına girerek Subs hareketlerine bakabilirsiniz. Ek olarak Access Control (IAM) kısmına girerek mevcut Subs üzerinde kimler yetkili onları görebillir ve yeni yetkilendirme\yetki kaldırma işlemlerini yapabilirsiniz.

5-) Ödeme ve faturalama kısmı. CSP aboneliklerde son kullanıcı bu kısımlara girdiğinde uyarı alacaktır ve bilgi göremeyecektir. Open yada Direct MS dediğimiz satın alımlarda direk son kullanıcı portal sahibiyse bu kısımlarda harmalarını,kalan bakiyesini, hangi kaynak ne kadar yakıyor vb. bilgileri görebilirsiniz.

Bu yazımda sizlere Azure portalı anlatmaya çalıştım. Zaman ayırıp okuduğunuz için teşekkür ederim. Umarım yararlı olmuştur. Bir sonraki makalemde IaaS hizmetlerinden VM kurma kısmına geçeceğiz. İşin teknik kısımları başlıyor artık.

Saygılarımla

0’dan 100’e Azure 4-) Azure Portal Tanıtımı

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

error

Sayfada ki bilgiler işinize yaradı mı ? Başkalarınında ulaşmasını sağlar mısınız ?