Merhaba,

Azure üzerinde VM’i kurduktan sonra yapılan işlemlerden ilki Azure Backup’tır. Bu makale de sizlere Türkiye üzerinde en çok satan Azure Backup senaryosu olan Onpremise to Azure Backup kurulumunu ve detaylarını göstereceğim.

Günümüzde datanın ne kadar önemli olduğunu anlatmama gerek yok sanırım. Artık saldırganlar direk olarak verilerinizi ele geçirmek üzerine hamle yapıyorlar. Bunları korumanın birçok yolu var. Bunlardan biri de mevcut datayı Azure üzerinde saklamak. Azure Backup bize bu konuda yardımcı olabilir. Belirlediğimiz tarih/saat aralığında altyapımızın desteklediği hızda Onpremise yapımızdan Azure üzerine verilerimizin yedeklerini atabiliriz. Neler üzerinde kullanılır? Diye soracak olursanız tamamen tercihe bağlı olarak;

  • Client Backup (One drive’a göre pahalıya gelebilir)
  • Server Backup
  • Arşiv Backup
  • Azure Backup Server
Resim-1

Makalenin devam serilerinde diğer kullanım yollarını da göstereceğim. Şimdi kurulum kısmına gelelim. Öncelikle Azure portal üzerinden ister yeni ister mevcut bir Resource Group içine yeni bir kaynak ekleyelim. Backup yazdığımızda çıkan Backup and Site Recovery servisini seçerek Create butonuna basalım.

Resim-2

Şimdi adım adım kurulum görüntülerini sizlere anlatarak paylaşacağım. Daha önce ki makalelerde de belirttiğim gibi test ortamlarında East US2 çalışacağım.

Resim-3

1-) Subscription kısmı. Birden fazla abonelik olduğu durumlarda doğru abonelik seçilmelidir. Tek abonelik üzerinden yapılıyorsa Default ta gelen abonelik kısmını bırakabiliriz.

2-) Resource Group kısmında Backup servisini hangi kaynak grubunda açacağımızı seçeriz.

3-) Backup için oluşturduğumuz Vault (kasa) ismini verdiğimiz kısım.

4-) Hangi lokasyonda olacağını seçtiğimiz kısım.

Create dediğimizde verdiğimiz bilgiler doğrultusunda bir özet ekran görürüz. Sonra tekrar Create dediğimiz Backup Vault oluşmaya başlar. Deployment bittikten sonra kaynağa gittiğimizde Vault Dashboard’u görürüz. Burada Backup ve Site Recovery tek bir ekranda yönetildiğinden kafanız karışabilir. Biz Backup yöneteceğimiz için Backup kısmından Getting Started kısmını seçiyoruz. Ya da direk +Backup ‘a da tıklayabilirsiniz.

Resim-4

Bundan sonraki kısımda artık Backup Altyapımızı hazırladığımız adımlara geldim. Resimleri birleştiriyorum tek seferde açıklamak için.

Resim-5

1-) İş yükünün nerede çalıştığını seçtiğimiz kısım. Burada Onpremise yapımızdan Azure’a atacağımız için On-Premises seçiyorum.

2-) Neyin yedeğini alacaksın sorusunun sorulduğu kısım. Burada birçok farklı şekilde backup yapabiliriz. Ben burada Files and Folders seçiyorum. Bundan sonra Prepare Infrastructure kısmına geliyoruz.

3-) Azure Backup için indireceğimiz Agent kısmı. Buradan Backup alacağımız yapının içine Agent kurarız.

4-) Backup için güvenliği sağlamak amacıyla ve Azure portalda ihtiyaç halinde verileri çekmek istediğimizde kullanacağımız Vault Credentials kısmını buradan indiriyoruz. Bu kısım sonraki zamanlarda başka bir bilgisayardan vb. bu verilere erişmek istersek kuracağımız Azure Backup Agent ile eşleştirme yaptığımız bilgiler. Değiştirilebilir güncellenebilir.

5-) Agent ve Vault Credentials indirilir. Boyutları çok küçüktür.

Azure Portal üzerinde son bir ayar daha yapmamız gerekiyor. Bu kısım eğer burada yapmazsak bir daha değiştiremeyeceğimiz bir ayar. Azure fiyatlandırma dan bahsederken LRS/GRS arası farkı da sizlere söylemiştim. Unutan varsa buradan erişebilir. Bu ayarı yapmak için Vault Dashboard üzerindeyken Settings altında Properties kısmına girmemiz gerekir.

Resim-6

Properties kısmı tıklandığında sağ kısımda Azure Backup Vault ile ilgili bilgiler gelir. Buradan Backup Configuration kısmına Update diyerek Storage Replication Type kısmını Default olarak gelen Geo-Redundant ‘dan Locally-Redundant’a getirmeliyiz. Sonrasında Save diyerek kaydedip kuruluma devam edebiliriz. Bunu yapmazsak aldığımız Backup normal bir Backuptan daha pahalı olacaktır. Sonradan değiştirilmesi mümkün olmadığından bu ayarı kurulumun bu kısmında yapmanızı şiddetle öneririm. Azure Portal üzerinde ki ayarlarımız bitti. Şimdi indirdiğimiz Agent’i kurmak için onpremise yapımıza geri dönüyoruz. Resimleri yine bir araya getiriyorum.

Resim-7

1-) Bu ekranda klasik indirilen dosyanın nereye kurulacağı ve Cash dosyalarını nerede tutulacağını seçtiğimiz kısım.

2-) Bu kısım eğer bir Proxy sunucu kullanıyorsak orada ki bilgileri girerek verinin buradan akmasını sağladığımız kısım. Kullanmıyorsak Next diyerek devam edebiliriz.

3-) Bu ekranda Microsoft Update ile otomatik kontrol edilsin mi? diye soruyor. Burada otomatik güncelleştirmeleri kullan dememizin avantajı bazı durumlarda Agent eski kaldığında Backup yapısında sorunlar çıkabiliyor ve elle güncellemek mevcut işi daha da zorlaştırıyor. O yüzden bu kısmı bu şekilde bırakmayı kişisel olarak öneriyorum ama server vb. işlemlerde genelde direk bu ayar açık olmadığından kullanma seçeneği de seçilebilir.

4-) Agent kurulumu kısmında ön gereksinim olarak .NET Framework 4.5 ve Windows PowerShell eklentilerinin yüklü olması gerekmektedir. Değilse otomatik olarak kendisi yükler. Mevcutta yüklüyse bu adımı da hızlıca geçmiş olursunuz.

5-) Tüm ayarlamalar bittiğinde Proceed to Registration diyerek yüklediğimiz Azure Backup Agent ile Azure portalda bulunan Azure Vault’u konuşturmaya başlarız. Burada da bazı ayarlar yapmamız gerekiyor.

Resim-8

1-) Bu ekranda kurulum sırasında indirdiğimiz Backup Vault Credentials dosyasını Browse diyerek gösteriyoruz. Bu adımda aslında Agent ile Azure portal da oluşturduğumuz Backup Vault’u konuşturmuş oluyoruz.

2-) Bu ekranda Azure Backup ile ilgili olan en kritik dosyayı oluşturuyoruz. Passphrase Key Azure Backup için bir dosyayı yarın geri almak istediğimizde kullanacağımız şifredir. Bu şifre Backup alınacak bilgisayarda saklanmamalıdır.

3-) Şifreyi oluşturduktan sonra son ekran. Burada bizi Microsoft uyarıyor. Yazıyı okursanız orda da Warning kısmında anlattığı gibi bu Passphrase dosyasını Backup alacağınız Endpoint üzerinde saklamamalısınız. Lokal bir yapıda saklamamalısınız. Bu dosya da oluşacak herhangi bir kayıp, şifreleme vb. durumunda Microsoft size verinizi geri almanız için destek olamaz. O yüzden bu dosyayı oluşturduktan sonra mutlaka başka birkaç yere de bunu kopyalayıp saklayın.

Tüm adımlar bittikten sonra şimdi sıra yedeklerimizi hangi gün/zaman/saat vb. de alacağımızı kuracağımız kısımlara geldi. Kurulum bittikten sonra karşımıza aşağıda ki gibi bir ekran gelecektir.

Resim-9

1-) Bu alanda Backup Jobsları ve varsa bir Alert onları görebiliriz.

2-) Bu kısım en son yedekleme ne zaman alınmış? Bir sonraki ne zaman alınacak? En son hangi yedeğe geri dönebilirim? Gibi özet bilgilerin bulunduğu yerdir.

3-) Bu kısmı biraz detaylı anlatmak gerekebilir;

  • Register Server: Agent’ı başka bir bilgisayara kurduğumuzda mevut Backup Vault’a bağlamak için burayı kullanırız. Burayı kullanabilmek için Azure Portal üzerinden Backup Vault Credential dosyasını indirmemiz gerekir.
  • Schedule Backup: Yedeklerimizi zamanladığımız alan. Kurulumun devamında buraya tıklayarak yedeklerimizi nasıl zamanlayacağımızı göstereceğim.
  • Recover Data: Azure üzerinde bir verimizi geri almak istediğimiz de bu alanı kullanırız. Buradan Azure üzerinde bulunan verilerimizin yedeklerini geri çekebiliriz.
  • Change Properties: Bu kısımda Passphrase kodunu girebiliriz. Varsa bir Proxy ayarı ekleyebiliriz, ya da Throttling yaparak ne kadarlık bir bant genişliği tüketileceğini de seçebiliriz.
  • Open Portal: Azure Portalı açar. Diğer ayarlar da Hakkında, Gizlilik ve Sözleşme, Görünüm vb. ayarları yaptıkları kısımlardır.

Şimdi Schedule Backup diyerek kurulum adımlarımıza devam edebiliriz.

Resim-10

Add Items diyerek yedek alacağımız dosyayı makine üzerinden seçiyoruz. Sonrasında o dosya içinde istersen Exclusion Settings kısmından çıkartmak istediklerimizi, bunlara dokunma dediklerimizi ekleyebiliriz. Bu kısmı geçtikten sonra Backup için zaman ayarları yaptığımız kısma geliyoruz. Burada günlük mü haftalık mı olacak onu seçiyoruz. Günde 3 kere aldırabilirsiniz. Ama burada altyapınızı zorlamaması için mesai saatleri dışında seçimler yapabilirsiniz. Zamanlama ayarlarını yaptıktan sonra artık sadece o saati beklemek kaldı. Ya da Backup Now diyerek direk başlatabiliriz o saati beklemeden. Job oluştuktan sonra şimdi Dashboard kısmına baktığımızda Next Backup olarak zamanladığımız Backup’ı görebiliriz.

Resim-11

Onpremise yapıda bulunan verilerimizi Azure üzerinde Dosya ve Klasör olarak yedekleme kurulumu bu şekilde yapılmaktadır. Zaman ayırıp okuduğunuz için teşekkür ederim. Umarım yararlı olmuştur.

Saygılarımla

0’dan 100’e Azure 7-) Azure Backup Part1 Onpremise Backup to Azure

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

error

Sayfada ki bilgiler işinize yaradı mı ? Başkalarınında ulaşmasını sağlar mısınız ?