Selamlar, bir önceki makalemde Onpremise yapımızdan Azure üzerine backup almıştık. Şimdi Azure ‘da açtığımız bir VM için yedekleme almayı göstereceğim. Öncelikle Azure üzerinde önceden açtığımız AADC makinesine geçelim. Hedef bir gün tüm iş yüklerinin bulut ortamında olmasıysa bunu da öğrenmemiz gerektiğini düşünüyorum.

Resim1

Yukarıda gördüğünüz gibi makinenin genel özelliklerine bakarken. Sol tarafta bulunan “Operations” kısmında Backup seçeneğimiz bulunmaktadır. Burayı tıklıyoruz ve kuruluma geçiyoruz.

Resim2

1-) Burada Azure üzerinde bulunan Backup ları yöneteceğimiz kasamızı seçiyoruz. Onpremise to Azure olarak bir önceki makalede oluşturmuştuk ama ben burada da yeni bir kasa oluşturmayı seçiyorum.

2-) Yeni oluşturduğum kasaya isim verdiğim kısım

3-) Oluşturduğumuz Backup Vault’un hangi kaynak grubunda olacağını seçtiğim kısım.

4-) Backup Policy yaptığımız kısım. Burada günlük mü alınacak? Kaç gün tutulacak? Vb. ayarlamarı yapabiliriz.

5-) Backup Policy’nin özet kısmı. Burada Defaultta gelen Hergün saat 16:30 ‘da yedekleme alacağı, anlık kurtarma ve anlık görüntü verilerinin 2 gün boyunca saklanacağı yazıyor.

Her zaman Defaultta olan Policy’i kullanmak istemeyebilirsiniz. Şimdi Policy kısmına bir göz atalım. Bunun için yukarıdaki resimde bulunan 4. Adımda ki “Create (or edit) a new policy” HyperLink’ine tıklayalım.

Resim3

1-) Oluşturacağımız/Düzenleyeceğimiz Azure Policy için isim verdiğimiz kısım.

2-) Yedeklerin alınma sıklığı vb. gibi seçenekleri seçtiğimiz kısım. Bu kısımdan yedekler günlük mü alınsın? Saat kaçta alınsın? Hangi saat aralığında alınsın? Gibi seçenekleri buradan seçiyoruz. Burada kritik olan kısım Time zone bana göre. Çünkü Türkiye’nin olduğu Time zonu seçmezsek (+3) farklı saatlerde alınabilir. Bu da planlarımızda sorun oluşturabilir sonrası için.

3-) Snapsot(s) ları kaç gün süre ile tutacağımızı seçtiğimiz kısım. Geri dönüş ve maliyet olarak seçenek burada size ait. Sonuçta bu yedekler tutulduğu süre boyunca disk maliyeti ve mevcut verinin artışı söz konusu olacaktır.

4-) Retention range kısmı geri dönüş verilerinin ne süre ile tutulacağını seçtiğimiz kısım. Burada Default olarak 180 gün verilmiş ama sizin için ne kadarlık süreye dönmek yeterli olur? Sorusunu cevaplayarak bu kısmı doldurabilirsiniz. Örnek olarak ben bir sorun olduğunda 2 ay önceye bile dönebilmeliyim denildiğinde burada ki gün sayısı 60 olacaktır. Bir hafta öncesine dönsem yeter denirse 7 gün olacaktır.

5 ve 6-) Bu kısımlar yedekleme alınacak veri için haftalık, aylık, yıllık olarak da yedek alınsın ya da alınmasın dediğimiz kısım. Bu kısımda da şöyle bir örnek verebilirim. Diyelim ki sisteminize Cryptolocker virüsü geldi ve şifrelendi. 3 gün sonra bunun farkına vardınız ve yedekten geri döndünüz. Ama ne zaman dönseniz birkaç gün içinde tekrardan şifreleniyorsunuz. Çünkü yedeği sadece günlük olarak aldınız. Bu tarz bir durum ile karşılaşmamak için sizlere tavsiyem mutlaka bir adette haftalık ve aylık olarak yedekleme almasını sağlamanız. Maliyeti arttıracaktır ama veri günümüzde en değerli şey olduğundan ücreti o kadar da sorun etmemek gerekecek.

Resim4

Son olarak bu kısımda da Azure içinde yedeklerin tutulacağı bir kaynak grubu oluşturulur. Onun adını değiştirmek istersek bu kısımda yazıyoruz. Sonrasında Enable Backup diyerek yedekleme servisimizi başlatıyoruz.

Resim5

Dağıtım bittikten sonra artık kaynak grubumuzun içinde yukarıda resimde gördüğünüz gibi Backup Vault’umuz oluşmuş olacaktır. Sonrasında Backup Dashboard içine girip nelerin yedeğini aldığımıza baktığımızda Azure Virtual Machine olarak görmüş olacağız.

Resim6

Azure VM üzerinde yedekleme makalem burada bitiyor. Zaman ayırıp okuduğunuz için teşekkür ederim. Umarım yararlı olmuştur.

Saygılarımla

0’dan 100’e Azure 😎 Azure Backup Part2 Azure VM Backup to Azure

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

error

Sayfada ki bilgiler işinize yaradı mı ? Başkalarınında ulaşmasını sağlar mısınız ?