Merhabalar ,

Bugün bir müşterimin sorusu üzerine belki sizlerin de ihtiyacı olur diye bu makaleyi girme gereği duydum. Exchange Online ‘ da mailbox kullanım oranına bakmanın 2 adet yolu var. Bunlardan birincisi GUI üzerinden yapılıyor. Önce ona bakalım isterseniz ;

İlk yol

Office 365 Admin panelimizde “Raporlar” kısmına tıklayalım. Altta açılan “Kullanım” kısmına tıklayalım.

Kullanıma tıkladığınızda açılan sayfada sol üst köşede bulunan ” Bir Rapor Seçin ” kısmına tıklayarak bakabileceğimiz raporların göründüğü menüyü açmış oluruz. Buradan biz “Posta Kutusu Kullanım ” raporuna tıklayarak istediğimiz raporu görüntülemiş oluruz.

Yukarıda ki resimde olduğu gibi tıkladığınız da alttaki resim gibi detaylı olarak kullanıcıları ayıklayarak detaylı kullanım raporlarına bakabilirsiniz.

 

Gui kısmı bu kadar arkadaşlar. Bundan sonra ki kısım için elimize biraz PowerShell bulaştıracağız. 🙂

Birkaç satır komutla bu işi halledebiliyoruz. Dikkat edilmesi gereken nokta, eğer daha önce Office 365 tenantınızı (kullanıcılar, lisanslar vs.) PowerShell üzerinden yönettiyseniz bu modül o modül değil. Exchange Online’a bağlanmak için bildiğimiz Windows Powershell’i kullanacağız.

  1. Powershell’i yönetici olarak çalıştırın.
  2. Ardından şu komutları çalıştırın
  • $LiveCred = Get-Credential (Office 365 admin kullanıcınızla giriş yapmanız için bir pencere açılacak, bu bilgileriniz LiveCred değişkeni üzerinde tutulacak. Office 365 Admin paneline girdiğiniz bilgilerinizi burada girin.)
  • $Session = New-PSSession -ConfigurationName Microsoft.Exchange -ConnectionUri https://ps.outlook.com/powershell/ -Credential $LiveCred -Authentication Basic –AllowRedirection
    Import-PSSession $Session (giriş bilgilerinizle powershell oturumu açılır)
  • get-mailbox | get-mailboxstatistics | ft displayname, totalitemsize (Tüm mailbox’lara ait kişi adı ve toplam kullanılan alan bilgileri listelenir)
  • Remove-PSSession $Session (işiniz bittiğinde bu kodla oturumunuzu kapatmanız tavsiye edilir.)

Duruma göre yukarıda bulunan PS komutlarını değiştirip daha detaylı,ayrıntılı raporlar alabilir bunları dışarı aktarabilirsiniz. Örnek vermek gerekirse yukarıda bulunan resimde mailbox kullanım alanlarını kullanılan boyutlara göre sıralamak isteyebilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken şey ;

get-mailbox kısmında

Get-Mailbox -ResultSize Unlimited |

Get-MailboxStatistics |

Select DisplayName, `

@{name=”TotalItemSize (MB)”; expression={[math]::Round( `

($_.TotalItemSize.ToString().Split(“(“)[1].Split(” “)[0].Replace(“,”,””)/1MB),2)}}, `

ItemCount |

Sort “TotalItemSize (MB)” -Descending

 

komutlarını yazmaktır.

 

Okuyup vakit ayırdığınız için teşekkür ederim. Umarım yararlı olmuştur.

 

 

Exchange Online Mailbox Kullanım Oranını Görüntüleme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

error

Sayfada ki bilgiler işinize yaradı mı ? Başkalarınında ulaşmasını sağlar mısınız ?