Merhaba ,

Office 365 Exchange servisini yönetirken bir kullanıcı sildiğimizde güvenlik ve restore sebepleri ile birlikte Microsoft tarafı bunu “Soft Delete” dediğimiz şekilde siler. Yani ana ekranda göremeyiz ama “Silinmiş Kullanıcılar” kısmına bakarsak bu kullanıcıları görebiliriz. 

Ancak, Office 365’te silinen bir kullanıcıyı kalıcı olarak kaldırmak isterseniz, PowerShell kullanabilirsiniz. Bu görev için bilgisayarınızda PowerShell modülü yüklü olan Azure Active Directory’ye ihtiyacınız olacaktır.

İlk olarak, Bağlan-MsolService çalıştırıp görünen iletişim kutusuna yönetici kimlik bilgilerinizi girerek Azure Active Directory’ye bağlanın. #Connect-MsolService#

Silinmiş kullanıcıların listesini görmek için Get-MsolUser ile -ReturnDeletedUsers anahtarı çalıştırın.

#Get-MSolUser -ReturnDeletedUsers#

İlk olarak GUI kısmında olduğu gibi silinen tüm kullanıcıları getirmiş olduk.Remove-MsolUser and the -RemoveFromRecycleBin komutları ile istediğiniz bir kullanıcıyı da silebilirsiniz. Bazı senaryolarda Azure AD ile Sync işlemi sırasında sorun çıkaran kullanıcıları silmeniz gerekebilir. Bu gibi durumlar için tek tek silme komutu da mevcut. 

#Remove-MsolUser -UserPrincipalName silmek istediğiniz kullanıcı@domaininiz.com -RemoveFromRecyleBin#

“Y” tuşuna basıp enter dedikten sonra ismini yazdığım kullanıcı artık soft deleted moddan perma deleted moda geçip komple uçurulmuş oldu. Kontrol için tekrardan soft deleted olan kullanıcıları listeyelim.

#Get-MSolUser -ReturnDeletedUsers#

Gizem kullanıcısı tamamen uçurulmuş durumda. Artık ister panelden ister powershell ile tekrar Gizem isimli bir kullanıcı oluşturabilirim. Eğer burdan silmemiş olsaydım aynı kullanıcı zaten var diye hata verecek ve ben aynı kullanıcıyı eklemek istediğimde ekleyemeyecektim.

 

Vakit ayırıp okuduğunuz için teşekkür ederim. Umarım faydalı olmuştur.

Office 365’ten Silinmiş Kullanıcılar Kalıcı Olarak Nasıl Kaldırılır

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

error

Sayfada ki bilgiler işinize yaradı mı ? Başkalarınında ulaşmasını sağlar mısınız ?