Selamlar değerli takipçilerim.Bir seri yapmayı düşündüm ve Azure ile ilgili 0’dan 100’e ismini buldum. Bu makale serisinde amacım Azure ile ilgili bilgisi olmayan, olan ama biraz daha arttırmak isteyen sektör/sektör dışı herkese fayda sağlamaya çalışmak.

Bulut Sistemleri Nedir ?

                İlk olarak Azure konuşmadan önce bulut sistemlerinin ne olduğunu da bilmemiz gerekiyor. Sürekli bir Hype mevcut “ Cloud / Cloud herşey / Dönüşüm Buluta vs.” Mutlaka bulut adını duymuşsunuzdur. Gelin birlikte bakalım nedir bu bulut sistemler. Bulut Sistemleri Microsoft “Basitçe açıklamak gerekirse, bulut bilişim bilgi işlem hizmetlerinin (sunucu, depolama, veri tabanı, ağ, yazılım, analiz ve makine zekâsı dahil) İnternet (“bulut”) üzerinden sağlanarak daha hızlı innovasyon, esnek kaynaklar ve ekonomik ölçeklendirme sunulması anlamına gelir. Normalde yalnızca kullandığınız bulut hizmetleri için ödeme yaptığınızdan işletim maliyetlerinizi düşürebilir, altyapınızı daha verimli bir şekilde çalıştırabilir ve değişen iş gereksinimlerinize uygun şekilde ölçeklendirme yapabilirsiniz.” şeklinde açıklıyor.

Resim1

Yukarıda gördüğünüz resim günümüzde kullandığımız yapıların örneğidir. Exchange , SQL , File Server vb. gibi tüm yapılarımızı bu resimde ki yapıların içinde barındırırız. Ama burada bir sorun var. O sorunu anlatabilmek için sizlere şunu sormak istiyorum ;

Sorum : 5 sene önce kullandığınız cep telefonunun kamerası kaç Megapixel’di ? Günümüz de kullandığınız telefonunuzun kamerası kaç Megapixel ?

Cevap : Ben 5 sene önce Nokia C3 kullanıyordum. Kamerası 2 MP ‘di . Şimdi kullandığım telefonun kamerası 48MP.

İki fotoğraf arası oluşan farkı düşünün. Şimdi yapı aynı yapı ama sadece çektiğim resmin boyutu bile 5 senede kaç katına çıktı değil mi ? İşte bu durum karşısında artık içerde bir yapı barındırmak ve büyüyen bu veriyi uygun ve düzgün bir şekilde yönetebilmek için artık çok daha güçlü sistemler kurmamız gerekiyor. Kuramadığımız durumlarda ise bulut sistemler devreye giriyor. Yani bütçeniz yettiği kadar ihtiyacınıza yönelik sahip olmak yerine kiraladığınız sistemler bulut sistemler oluyor. Araba satın almayıp kiralama gibi düşünebiliriz.Neden şirketler araba kiralar ? Bakım vs. giderlerine ücret ödememek için, eskidiği zaman elden çıkarmak ile uğraşmamak için vb. Aynı durumu teknoloji altyapılarımız içinde yapabiliriz.

Doğru Bilinen Yanlışlar

Resim2

Bulut sistemler için doğru bilinen bazı yanlış bilgiler var öncelikle bunları düzeltelim ki yolculuğumuz başlamadan bitmesin 😊 . Bunları verdiğim Azure eğitimlerinde sıkça duyduğum başlıklar altında topladım.

Bulut fiziksel yapıların yerini alacak. | Verilerimi Microsoft görecek | IT’ler işsiz kalacak | Bulut güvenli değil | Altyapılarımız yeterli değil.

Yukarıda gördüğünüz tüm maddeler aslında doğru bilinen yanlışlar yüzünden yapılan yorumlar.

Olması Gereken

Resim3

Doğru olarak düşündüğümüzde olması gerekenler ;

Lokal ve Bulut ortak kullanımda çok daha ekonomik. | Verilerimi Microsoft görmek isterse Lokal yapılarda da görür | IT’ler daha az kaynak ve efor harcayarak daha katma değerli işler yapabilecek. | Bulut Lokal Sistemler ile birleştirildiğinde çok daha güvenli | Altyapı sorunları çözülebilir.

Şimdi karşılaştırmaları düzeltelim ve bulut sistemler dediğimizde ilk başta oluşan algıyı kıralım.

1-) Bulut fiziksel yapıların yerini alacak : Bu yanlış bir düşünce. Eğer birisi bir gün kapınızdan içeri girerse ve size “ Tüm fiziksel yapınızı buluta taşıyalım “ derse toplantıyı direk bitirin. Bulut bizim ihtiyacımız olan ve yatırım yaparken tüm maliyeti tek seferde vermek istemediğimiz seçenekler için ideal. Tabi ki bence gelecek bir zamanda tüm yapılarımız Cloud üzerinde çalışacak ama o zaman daha gelmedi. Şuanda yapınızda bulunan Active Directory Domain Controller (ADDC) servisinize bir şey olduğunda Additional Domain Controller olarak bir sunucu ayarlayıp buradan servisin devam etmesini istediniz. Yapınızda Additional Domain Controller kuracak bir kaynağınız yoksa bunu Azure üzerinde açarak aylık çok daha ucuz bir tutarla servisinizi yedeklemiş olursunuz. Yani kısaca Lokal ve Bulut ortak kullanımda çok daha ekonomik.

2-) Verilerimi Microsoft görecek : Burada ise şunu söylemek bence yanlış olmaz. Günümüzde Türkiye üzerinde mutlaka Linux ve Opensource farklı işletim sistemli yapılar yöneten hocalarım vardır. Ama bu oran kaça kaç sizce ? Ve sisteminize kurduğunuz yapıyı internete çıkardığınız an aslında Microsoft istediğinde bu bilgilere erişebilir hale gelmiş oldu. Mutlaka Firewall vb. önlemlerle kendinizi koruyorsunuzdur ama dediğim gibi bina Microsoft’a ait. Arka kapıları vs. kaynak kodlarını bildiği için istediğinde erişir. Ama Cloud tarafında tüm kontrol Microsoft’ta değil. Bağımsız denetleme kurumları, aldığı güvenlik sertifikaları gereklilikleri vb. şartlar yüzünden verinize erişmesi daha zor olacaktır. O yüzden Verilerimi Microsoft görmek isterse Lokal yapılarda da görür.

3-) IT’ler İşsiz kalacak : Tam tersi IT’ler çok daha verimli ve katma değerli çalışabilecek. Bakın bende IT ünvanı ile çalıştım. Günümün yarısı Server odası kontrolü , Scom ile hatalar kontrolü ve izlenmesi vs. ile geçiyordu. Bulut sistemler demek otomasyon demek. Dakikalar/saatler alacak işlerin çok daha kısa sürede halledilmesi demek. Tabi şu bir gerçek, bizler teknoloji ile ilgileniyoruz. Kendini geliştirmeyen, yeni çıkan teknolojilere yönelmeyen arkadaşlar mutlaka geride kalacaklardır. Ama ilerleyen arkadaşlar çok daha değerli elemanlar olarak çalışmaya devam edeceklerdir. Kısacası IT’ler daha az kaynak ve efor harcayarak daha katma değerli işler yapabilecek.

4-) Bulut Güvenli Değil : Microsoft Azure için konuşacak olursam ürünün kendisi alınabilecek tüm uluslararası güvenlik sertifikalarına sahip. Ek olarak Azure için altı kişiden iki takım halinde sürekli kendi sistemlerini Hack’lemeye / savunmaya çalışan ekibi var. Ek olarak bazıları ücretli bazıları ücretsiz olmak üzere ek güvenlik önlemleriyle sizlerin verilerini koruyacağını taahhüt ediyor. Tabi bu demek değil ki ben şifremi Aralik!2019 yapayım, şifrem kırılınca suç Azure’nin olsun. Siz üzerinize düşeni yaparsanız Bulut Lokal kaynaklara göre daha güvenli. Ama maksimum güvenlik için iki tarafında gücünü kullanmalıyız. Tüm yapımızı Cloud Base korumak yerine Hybrid bir güvenlik yapısıyla donatırsak çok daha işlevsel bir güvenlik sağlamış oluruz. Bu da bize Bulut Lokal Sistemler ile birleştirildiğinde çok daha güvenli maddesini veriyor.

5-) Altyapılarımız yeterli değil : Altyapıların eksikliği ülkemizde bu sektörde olan/olmayan herkesin bildiği bir şey aslında. Ama burada mevcut altyapımıza göre neler kullanabiliriz, hangi kaynakları kullanmalıyız düşüncesiyle yaklaşırsak altyapı sorunlarını %100 olmasa da %30 ‘ a kadar indirebiliriz. Buna ek olarak bir servisi farklı şekillerde de kullanabiliriz. Yada Riverbed gibi SD WAN çözümleri ile altyapıyı daha etkili kullanabiliriz. Yani Altyapı sorunları çözülebilir.

Makaleme burada son veriyorum. Umarım Bulut kavramına ve oluşan ön yargılara karşı sizlere gerekli bilgiyi verebilmişimdir. Zaman ayırıp okuduğunuz için teşekkür ederim.

Saygılarımla

0’dan 100’e Azure 1-) Bulut Sistemler
Tagged on:                     

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

error

Sayfada ki bilgiler işinize yaradı mı ? Başkalarınında ulaşmasını sağlar mısınız ?