Selamlar, bugün çok pahalı olarak lanse edilen Azure fiyatları için örnek fiyatlandırmalar ve senaryo bazlı fiyatlandırmalar yaparak en azından sisteminizi Azure üzerinde oluşturmayı/genişletmeyi düşündüğünüzde ne kadarlık bir bütçe ayarlamak gerekiyor ona bakacağız. Öncelikle tüm Azure fiyatlandırmalarımızı görebileceğimiz bir sayfamız var. https://azure.microsoft.com/tr-tr/pricing/calculator adresinden Azure fiyatlama sayfasına erişebilirsiniz. Önceki makalelerim de ihtiyaç kadar ve doğru yapılandırmayla normal sistemlere göre daha ucuz olduğundan bahsetmiştim. Bunları sizlere biraz kanıtlamaya çalışacağım. Fiyatlandırma yaparken Türkiye’de Azure senaryolarından en çok kullanılan 2 senaryoyu seçtim. Bunlar Azure VM ve Azure Site Recovery senaryoları olacak. Ek olarak birde Veeam ile yapılan Archive Backup’ı da ekleyeceğim.

Sayfaya girdiğimizde karşılaştığımız ekran aşağıda ki gibidir.

Resim1

Azure ile ilgili en çok sevdiğim şeylerden biride gerçekten çok sayıda farklı ve yetkin bilgi paylaşan kaynak olması (bizde dahil). İlk senaryomuz Azure VM olduğundan ister sayfada “Öne Çıkanlar” kısmından isterseniz Microsoft’un Azure servislerini kendi içinde ayırdığı gruplardan ilgili grubu seçip kaynağı ekleyebilirsiniz. Sayfayı aşağı kaydırdığımızda artık fiyatlandırma için gerekli bilgileri gireceğimiz ekrana geleceğiz. Burada resim üzerinde numaralandırma yaparak sizlere her ayrıntıyı açıklamaya çalışacağım. Bunu kısım kısım yapacağım için biraz uzun olabilir açıklama kısımları ama dediğim gibi bu 0’dan 100’e yani zaten fiyatlandırma yapan meslektaşlarım ya da bu işi bilen hocalarım bu kısımlarda beni mazur görürler umarım😊.

Resim2

Yukarıda kısaca makinenin ilk özelliklerini seçtiğimiz kısımlar yer alıyor. Hepsini tek tek açıklayacağım.

1-) Bu kısım Azure üzerinde hesaplama aracına eklediğimiz kaynağa Custom isim vereceğimiz alan. Azure’da büyük projeler yada sayıca fazla ve birbirinden bağımsız makineler söz konusu olduğunda müşteriniz hangi makinenin fiyatının ne olduğu görmek isterse çok kullanışlı oluyor. Örnek olarak burada ERP yazıp Onpremise ‘de bulunan VM’in Azure üzerine alınırsa ne kadar tutacağını bu şekilde gösterebilirsiniz.

2-) Bu kısım Azure’nin en çok söylediğimiz özelliği ile alakalı. Microsoft markasının diğer rakiplerine oranla dünya genelinde kurduğu Azure Datacenter sayısında ki büyük fark ile daha erişilebilir bir servis hizmeti sunar. Bölge seçerken kişisel tavsiyem Batı/Kuzey Avrupa ikilisinden birinin seçilmesi. Türkiye olarak bize en yakın olan Datacenter Batı/Kuzey Avrupa. Bir diğer özelliği ise bu Datacenter’ların Azure üzerinde yeni çıkacak makine, servis vb. kaynakların genelde ilk çıkacağı yerler olacağından son teknoloji servisler kullanmak isterseniz de size artı katacaktır.

3-) İşletim sistemi kısmı. Azure genel Microsoft’un kapalı politikasından bağımsız olarak tüm diğer üreticiler ile iş birliği içindedir. Azure üzerinde istersek Microsoft Windows işletim ve Server sistemlerini istersek Linux vb. gibi diğer işletim sistemlerini seçip ona göre fiyatlandırma yaptırabiliriz. Ücretli bir işletim sistemi seçtiğimizde ek olarak oda makinenin aylık değerine eklenir. İşletim sistemi ücretinin aylık ne kadar olacağını bulmak içinde basit bir matematik işlemi yapabiliriz (Windows’lu makine fiyatı – Linux’lı makine fiyatı=işletim sistemi maliyeti).

4-) Bu kısımda Azure üzerinde açacağımız işletim sistemine ek olarak SQL Server vb. gibi uygulama kısımlarını da fiyatlandırabiliriz. Üçüncü kısımdaki gibi burada da eklediğimiz uygulama lisans ücreti varsa aylık olarak makine üzerine eklenir.

5-) Katman kısmı kullanılacak makinenin sistemde ki önceliği/performansını seçeceğimiz kısım. Temel, düşük öncelikli, standart olarak üç seçeneğimiz olan bu kısımda seçtiğimiz her seçeneğe özgü makine Core ve Ram bilgileri, kullanılan donanımların güncelliği gibi özelliklerinde düşüp/arttığını görebilirsiniz.

6-) Örnek kısmında çalıştıracağımız makinenin Core ve Ram bilgilerini seçeceğiz. Bu kısımda dikkat edilmesi gereken birkaç nokta var. İlki harfler. Azure üzerinde her sanal makine için bir harf atanmıştır. A-B-D vb. gibi. Her makinenin kendi içinde değişen performans/kullanım vb. gibi değişkenleri vardır. Bunları detaylı olarak görmek/incelemek isterseniz https://azure.microsoft.com/en-us/pricing/details/virtual-machines/series/ linkini ziyaret edebilirsiniz. İngilizce sorun oluyorsa linkte bulunan “en-us” kısmını “tr-tr” olarak değiştirip Türkçe olarak okuyabilirsiniz. İkinci dikkat etmemiz gereken kısım “versiyon”. Makinelerin yanında v2-v3 vb. gibi versiyon rakamları göreceksiniz. Bu rakamların amacı Microsoft Azure üzerinde kullandığı fiziksel sunucuların CPU, Ram vb. donanımlarını sürekli olarak günceller. Her güncelleme yaptığı makine topluluğu içinde v1-2-3… olarak sayı arttırır. Bazı durumlarda v3 olan makinenin v2’si ile aynı fiyatta hatta daha ucuz olduğunu da göreceksiniz. Kişisel tavsiyem açacağınız sanal makinenin her zaman son versiyon olmasına dikkat edin. Son olarak bir şey daha dikkatinizi çekebilir. Bu da Azure üzerinde bulunan sanal makinelerin belli bir Core ve Ram değerinde olduğu. Microsoft bu makineleri genele çıkmadan önce çeşitli performans testlerinden geçirir ve en uygun Core/Ram dengesi ile çıkartır. Bazı versiyonlar arasında Core/Ram farkları olabilir.

Resim3

1-) Faturalandırma seçeneği Azure üzerinde aldığımız servisin/kaynağın lisanslanması ile ilgili ayarların bulunduğu kısımdır. Burada açacağımız kaynak için istersek Bulut sistemler için her zaman söylediğimiz “Kullandığın kadar öde” seçeneğini seçebiliriz. Bu seçenek aylık belirlenen kaynak kullanım kurallarına göre yansıtılan değerdir. “1 yıl ayrılmış” seçeneği aslında Azure fiyatlandırma da yeni sayılabilecek bir seçenek. Burada en açıklayıcı örnek şu şekilde verilebilir; İnternet almak istediğiniz de sizlere diyorlar ya normalde şu kadar internet aylık şu kadar. Ama siz bir yıl kalacağınıza söz verirseniz aynı internet şu/2 kadar. Burada ki seçenekte tam öyle işte. Microsoft diyor ki normalde kullandığın kadar öde seçeneği ile açıp ödeyeceğin ücret yerine gel aynı makine için %18 (makine ve kaynağa göre değişir) indirim yapayım öyle kullan. Burada tabi ki amaç kullanıcıyı 1 ya da 3 yıl tutmak. Ama ek olarak Azure’nin muadillerine göre fark attığı bir başka durum daha var. Bu 1 ve 3 yıllık ayırma yaptığınızda yıl dolmadan iptal etmek isterseniz muadilleri iade işlemi yapmazken (farklı şekillerde kalan kısmı almanız için izin veriyorlar başkasına satmak vb.) Microsoft kalan ücretin %12’sini ceza olarak kesip geri kalanını iade ediyor. Örnek verecek olursak 1200 $ tutan 1 yıllık bir Reserve Instance (RI) yaptınız. Altı ay kullandıktan sonra vazgeçtiniz ve iade için başvurdunuz. Microsoft hesaplarken 1200/12 = 100 $. 6 aylık kullanım tutarı 6*100 = 600 $. Kalan tutar 600$. İade etmeden önce 600$’ın %12’sini ceza olarak kesiyor ve size toplamda 528 $ iade ediyor. Tabi bu iptal etmek istediğiniz durumlarda geçerli yükseltme için bir ceza ücreti ödemiyorsunuz. Son olarak diyelim ki normalde 8 Core 32 GB Ram olan bir makine için RI yaptınız. Bunu isterseniz 2 adet 4 Core 16 GB Ram ‘li makine olarak kullanabilirsiniz. Esneklik olarak yine hareket edilebilir bir seçenek. “3 yıl ayrılmış” kısmı da 1 yıl ayrılmış kısmı ile aynı.

2-) Bu kısma gelmeden önce Azure üzerinde kullanacağımız kaynaklar için işletim sistemi ücretleri ödediğimizi söylemiştim. Windows işletim sistemleri için geçerli bir lisanslama tipi vardır. SA (Software Assurance) yani yazılım güvencesi. SA’lı bir lisans aldığınızda işletim sisteminizin üst versiyonları çıktığında yükseltme hakkınız olacak, lisansınıza taşınabilme özelliği getirdiği için aktif/pasif Cluster yapılarında pasif taraf için lisans almanıza gerek kalmaz. Bu bilgiyi verdikten sonra şimdi bu kısma dönebiliriz. Bu kısımda eğer Onpremise yapımızda SA’lı bir işletim sistemi varsa o lisansımızı Azure üzerinde açacağımız VM içine taşıyabiliriz. Bu da bize maliyet avantajı sağlar(%40’a varan).

3-) Bu kısımda kullandığın kadar öde mantığında saatlik/günlük/aylık olarak değişen ücretlendirmeler için maliyeti ayarlayabileceğimiz alan bulunuyor. 730 saat bir ayda 7/24 kesintisiz çalıştığı anlamına gelir. Eğer saati azalttığımızda bazı senaryolara göre 1 ve 3 yıllık ayrılmış kullanımdan daha ucuz olabilir. Örnek olarak diyelim ki müşteriniz sabah 8 akşam 7 arası çalışıyor. Kullanılacak makine ise bu saatler dışında ve hafta sonları kullanılmayacak. Saati ona göre ayarladığınızda çok daha düşük bir tutar geleceğini göreceksiniz. Ama bu fiyatı verirken de müşterinize bu saatlerin kullanımı aşılırsa ona göre fiyatın artacağını da mutlaka belirtin.

Resim4

1-) Azure’da oluşturduğumuz tüm Virtual Machine’lerin içinde Default olarak 128 GB’lık bir disk bulunur. Fiyatlandırma yaparken eğer bize C diskinde işletim sistemi dışında kalan alan yetecekse bu kısımda bir işlem yapmamıza gerek yok. Managed Disk’ler Azure üzerinde ara değer olmayan disklerdir. Yani 32-64-128-256 gibi devam eder.

2-) TIER kısmı Azure üzerine açtığımız Virtual Machine’e ekleyeceğimiz diskin türünü belirtir. Azure üzerinde HDD, SSD ve Premium SSD olmak üzere disk türleri ekleyebiliriz. Yüksek işlem gücüne ihtiyacımız olan kaynaklar için SSD ve Premium SSD seçeneklerini seçebiliriz. Burada dikkat etmemiz gereken kısım Azure üzerinde kaynakları istediğimiz zaman arttırıp/azaltabiliriz. Disk konusunda ise SSD’den Premium SSD’ye geçebiliriz ama tekrar SSD’ye geçemeyiz. IOPS değerinde bir küçülme yapılmamaktadır.

3-) Bu kısım disk boyutu seçtiğimiz kısımdır. Azure üzerinde makinelerde olduğu gibi diskler içinde harflendirme yapılmıştır. Ara değer olmadığı için bu diskler 32-64-128 vb. gibi ilerlerler.

4-) Kaç adet disk ekleyeceğimizi seçtiğimiz kısım.

5-) Azure üzerinde eklediğimiz her diskte Storage Transactions değerine göre de ücret kesilir. Burada da dikkat edilmesi gereken nokta ne kadarlık işlem yapılacağını ön göremiyorsan 10.000 birimi direk ekleyelim. Daha azı olacağını düşünürsek ona göre 1000 ya da 100 olarak bırakabiliriz.

Azure Pricing Calculator ‘de yaptığımız fiyatlandırmalar ile ilgili aklımızda olması gereken ilk bilgi, burada biz ne kadar kullanılırsa ne kadar ücret gelebilir? Bu sorunun cevabını veriyoruz müşteriye. Yani burada verilen tüm fiyatlar tahmini rakamlar. Bunu hesapladık bu gelecek gibi bir garanti yok. Disk olarak 100 seçmişsinizdir. O ay kullanıcı 10.000 yapmıştır ücret ona göre daha farklı gelecektir. Azure muadili olan diğer Bulut servis sağlayan rakipleri gibi kullandığın kadar öde mantığı ile çalışır. Yani neyi ne kadar kullanırsanız o kadar gelir. Sektörde genelde yaşadığımız sorunlardan biri de bu ne yazık ki. Müşteriler çoğu zaman tek fiyat istiyorlar. Office 365 vb. gibi hazır paket satılabilen ürünler sebebiyle Azure’yi de bu şekilde düşünüyorlar ve kullandığın kadar öde onları daha çok koruyan bir seçenekken kaçmayı seçiyorlar. Burada iş bizlere düşüyor. İkna/eğitim/POC ‘ler ile korkulacak bir şey olmadığını düzenli takip ile hesaplanan ön değerlere yakın değerlerin çıkacağını göstermek gerekiyor.

Şimdi Azure üzerinde örnek birkaç fiyatlandırma yapalım ve fiyatlandırma detaylarını sizlere anlatmaya çalışayım. Ama öncesinde fiyatlandırmalar da sormamız gereken bazı sorular var onları örnek olarak yazıyorum.

Backup için: Kaç makinenin yedeği alınacak? Bu makinelerin iş yükleri neler? Ne kadar süreli yedekleme alınacak? Toplam yedeklenecek alan ne kadar?

Azure Site Recovery (Azure Felaket Kurtarma) için: Kaç makine FKM ‘ye alınacak? Bu makinelerin Core:  Disk:  Ram:  bilgileri? Ne kadarlık bir alan var toplamda? Felaket senaryosu gerçekleştiğinde Onpremise yapıda ki kaynaklar ne kadar süre ile tekrar aktif hale getirilebilir?

Azure VM için: Kaç Core/RAM/DİSK olacak ? Kullanım detayı nedir saatlik kullanım vs.? Çalışılacak platform ve detayı nedir?

Örnek Senaryo Backup: Kaç makinenin yedeği alınacak? Şirketimizde 3 adet Server’in yedeğini Azure üzerine almak istiyoruz.  Bu makinelerin iş yükleri neler? Bunlar ADDC: 100 GB, File Server: 1TB, ERP: 60 GB. Ne kadar süreli yedekleme alınacak? Her gün. Toplam yedeklenecek alan ne kadar? 1160 GB.

Fiyatlandırma Örneği: Burada ilk olarak dikkat etmemiz gereken şey ADDC yedeklemesini Azure Backup ile yapmamamız gerektiği. Object Number durumu yüzünden geri dönüş yapılmak istendiğinde tüm sistem çökebilir. Bu yüzden ben şahsi olarak ADDC için Backup yapmak yerine Azure üzerinde çalışan bir VM açmayı ve bunu Additional DC olarak kurmayı daha yararlı buluyorum. Şimdi Azure’da bir VM kuracağımız ve bu VM’de 7/24 çalışacağı için burada saatlik değil de RI kullanmak makine için daha ucuz olacaktır.

Azure Backup servisi için beş ve üzeri olan sistemler için Azure Backup Server kurarız Onpremise yapımıza tek bir yerden yönetiriz. Fakat burada iki adet yedek alacağız (AD için VM vereceğimiz için). Pricing Calculator’de fiyatlandırmaya başlayalım.

Resim5

Region: Batı Avrupa olarak seçmeyi kişisel olarak öneriyorum.

Type: Onpremise ortamımızda bulunan Server’ların yedeğini aldığımız için bu kısmı bu şekilde seçiyoruz. Bu seçenek dışında bu kısımda senaryoya göre “Azure VMs” ve “SQL Server on Azure VMs” seçenekleri de var.

Servers: Kaç adet Server varsa bu alana onu yazıyoruz. Karşısında bulunan GB ekleme alanında dikkatinizi toplam veri miktarı çekmiştir. Burada hesaplama yaparken Server sayısı x Toplam alan olduğundan ADDC ‘yi çıkarınca iki Server toplam alan 1060 GB oluyor. İki Server olduğu için 1060/2 = 530 GB bu fiyatlandırma için yeterli olacak.

Redundancy: Bu kısım için bilgi vermek gerekirse Azure üzerinde sakladığınız herhangi bir veri Azure üzerinde isterseniz aynı kabinette bulunan farklı Server’lara yada farklı lokasyon/kıta olarak saklanır. Bu verinin koruması için Microsoft tarafından Default olarak seçilmesi zorunlu bir seçenektir. Hali hazırda yedekleme olduğu için ben LRS seçiyorum. Diğer seçeneklerin kendine göre ek maliyeti olacaktır.

Average Daily Churn: Bu kısım özet olarak günlük değişim sıklığı diyebiliriz.Burada “Low, Moderate, High” seçenekleri arasından Low yada Moderate seçebiliriz.

Resim6

Storage Cost Calculation: Bu kısım verinin ne kadar süre ek olarak saklanacağını seçeceğimiz kısım. Burada ben “At Steady State” seçeneğini seçiyorum. Veri tam kararlı durumda olduğunda eski veriyi silip üzerine ekle diyorum. Azure diğer Backup çözümleri gibi önce ham veriyi alıp sonra değişenleri alır. Backup için Azure kullanmak istersek ne kadar ödeyeceğiz aylık? 70,87 $

Şimdi yedekleme almayacağımız Active Directory makinemizi Azure üzerinde fiyatlandıralım, buda VM örneğimiz olsun.

Resim7

Yukarıda birçok kısmı açıklamıştım o yüzden kendi yorumumu kattığım kısımları ekleyeyim. Burada Additional Active Directory yapacağımız için ve çok fazla kaynak kullanmayacağı için B serisi bir makine verdim. Neden A serisi vermedin daha ucuz olur derseniz onunda cevabı aşağıda.

Resim8

A serisi makineler için RI yapamıyoruz. RI önceki makalelerimde bahsettiğim üzere aynı makine/kaynağı bir yıl boyunca kullanacağınızı taahhüt ettiğinizde daha ucuza kullanmanız anlamına geliyor. Sürekli eşitleme olacağından aylık olarak kullanmak yerine 1 yıl RI yaparsam aylık gelecek tahmini tutar 26,34 $. Yani aynı makineyi sadece bir yıl kullanacağımı taahhüt ettiğimde aylık kazancım 40,88 – 26,34 = 14,54 $. Bir yıl için hesaplarsak sadece bir yıl kullanacağımı taahhüt ettiğimde o yıl için toplam kazancım aynı makine için 14,54 x 12 = 174,48 $. Sadece kullanıcıları vb. eşitleyeceği için Azure’nin VM’lere verdiği Default 120 GB’lık disk yeterli olacağından onu da eklemiyorum.

Son olarak Site Recovery fiyatlandırması yapalım. Site Recovery normal muadillerine göre Azure üzerinde ki en ucuz hizmettir. Bunun sebebi felaket kurtarma gerçekleşmediği sürece sizden sadece Site Recovery servisi ücretini,bant genişliği ve disk ücretini alıyor. Senaryo gerçekleştiğinde VM’ler Azure üzerinde çalıştığında ise bu sefer hem VM hem diğer ücretleri alıyor.

Senaryo: 2 Adet makinemiz için FKM istenyor Azure üzerinde. Bu talebe soracağımız sorular; VM’lerin Core, Ram, Disk boyutları nedir? Senaryo gerçekleşirse ne kadar sürede geri ayağa kaldırabilirsiniz? Şimdi gelelim fiyatlandırmaya. Cevaplarımız da VM’lerin Core 4 – 8 , Ram 16 – 32, Disk boyutları 2TB nedir? Senaryo gerçekleşirse ne kadar sürede geri ayağa kaldırabilirsiniz? Bir haftada.

Azure Site Recovery servisini ekliyoruz. Bu servis verilerimizi Azure üzerine taşımada bize destek olacak. Azure’a kurtaracağımız için “Recover to Azure” seçeneğine iki adet Server olduğundan iki yazıyorum. Verilerin toplanacağı Disk için toplam alan 2 TB olduğundan ve tek disk üzerinde tutulacağından “number of Disks” kısmına bir, “Disk Size” kısmında 2048 GB’ı seçiyorum. Son olarak Bandwidth için 200GB’lık bir bant genişliği seçiyorum. Bu müşteriye gidecek ilk teklifimiz.

Resim9

Bu müşterimize yollayacağımız ilk teklif, ama müşterimiz “Senaryo gerçekleşirse ne olacak?” diye sorabilir. Bu durumda bilgi verebilmek için şimdi de senaryo gerçekleştiğinde ne kadarlık bir tutar gelebileceğini göstermek için VM’leri de ekleyelim. 4 Core 16 Ram ve 8 Core 32 Ram 2 adet VM fiyatlandıralım. Burada kritik konu ne kadarlık süre ile tekrar Onpremise yapıyı ayağa kaldırabiliriz diye sorduğumuz soruya göre VM’leri fiyatlandırmamız. Bir haftada ayağa kalksa 24×7’den toplam saat 168 eder. VM fiyatlandırma kısmını zaten biliyorsunuz yukarıda göstermiştim, o yüzden sadece değiştireceğimiz kısım saatlik kullanım kısmı olacak. Ek olarak 1TB’lik te disk eklemeniz gerekecek.

Resim10

Günün sonunda müşterinize vereceğiniz detaylı Excel tablosunda senaryo gerçekleşmediği zaman aylık ve senaryo gerçekleştiği zaman sadece o aylık olarak elinizde iki adet fiyat olacak. Zaman ayırıp okuduğunuz için teşekkür ederim umarım yararlı olmuştur.

Saygılarımla

0’dan 100’e Azure 3-) Bulut Sistemleri Azure Fiyatlandırma ve Örnekler

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

error

Sayfada ki bilgiler işinize yaradı mı ? Başkalarınında ulaşmasını sağlar mısınız ?