Selamlar Part2 ile devam ediyoruz. Bir önceki makalemde VM’e RDP yapmıştık. Fakat network tarafı ile ilgili düzenlemeler de yapmak isteyebilirim. Sonuçta sadece RDP ile bağlanan bir sistem çok güvenli olmayacaktır. Canlı sistemlerde Site to Site, Point to Site, Firewall arkasında vb. gibi güvenliği arttırmak için kurulumlar yapılır. Bunları ilerleyen makalelerimde göstereceğim sizlere. Şimdilik sadece IP ve Port bazlı basit kurallar oluşturabileceğimiz kısımları göstereceğim. Overview kısmında bulunan menüden Networking kısmına giriyorum ve eklemek istediğim portları Inbound ve Outbound kurallarına ekliyorum.

Resim-1

Bu kısımda istersem port bazlı istersem IP bazlı engelleme yapabiliriz. Örnek vermek gerekirse sadece ofis bilgisayarlarından giriş yapılacağını düşünün. Burada ofiste bulunan IP aralığını girerek diğer tüm IP’lerle erişimi kapatabilirsiniz.

Resim-2

1-) Source kısmı makineye hangi şekilde erişileceğini belirtir. Biz IP bazlı kısıtlama yapacağımız için IP seçiyoruz.

2-) Source IP adresses kısmında IP aralığını gireceğiz. Örnek olarak 192.168.1.1,178.754.20.10 gibi. Araya virgül koyarak IP aralıklarını belirtebiliriz.

3-) Source port ranges kısmı hangi port aralığında erişim olacağını seçebileceğimiz kısım. IP tabanlı yapacağımız için bu kısmı seçmiyorum.

4-) Varış biçimi nasıl olacak bu kısımda onu seçiyoruz. IP’ye mi erişsin vb. seçenekler var. Any’de bırakıyoruz bu kısmı.

5-) Geldikleri port hangisi olsun kısmını buradan seçiyoruz. 3389 RDP portunu seçmemiz gerekir burada.

6-) Hangi protokolü kullanacağımızı buradan seçiyoruz. TCP vb. seçebilirsiniz. Ben Any olarak bırakıyorum.

7-) Action kısmında bu şekilde gelecek bağlantılara ne yapılacağının seçildiği kısım. Bu kısımda erişime Allow diyerek izin verebilir yada Deny diyerek reddetebiliriz.

8_) Priority kısmı öncelik kısmıdır. Yazılan her kuralın bir önceliği vardır. Bu kural ilk öncelikli olsun isterseniz diğer kural önceliklerinden daha düşük bir sayı verebilirsiniz.

9-) Kuralınızın ismini yazacağınız kısım.

10-) Bu kuralı neden yazdığınızı başka biri gördüğünde anlamasını sağlamak için yazacağınız açıklama kısmı.

Makinemize her zaman disk ekleyebiliriz. Bu işlemi yapabilmek için Networking kısmında bulunan menünün alt tarafında Disks kısmından yapabilirsiniz. Buradan makinenize data diski ekleyebilirsiniz.

Resim-3

2-) Mevcut disklerimizi şifreleyebileceğimiz yada işletim sistemlerini değiştirebileceğimiz kısım.

3-) Mevcut diskimizin özelliklerini görebildiğimiz kısım. Örnek olarak burada direk Microsoft’un default olarak verdiği 127 GB’lik diski görebilirsiniz. Premium SSD olarak seçmiştik.

4-) Yeni bir disk eklemek istediğimizde buradan ekliyoruz.

 D: diskini yukarıda Azure VM’e bağlandığım resimde görmüş olabilirsiniz. O disk Temporary disktir. Oraya attığınız dosyalar makine kapanırsa silinir. Azure ilk zamanlarında bu kısmı kullanan birçok kullanıcı bu sorunu bilmeden yaşadığı için şu anda D: diskinin içinde özel bir not bırakıyor MS.

Resim-4

Son olarak Azure üzerinde açtığımız VM’in boyutunu istediğimiz zaman değiştirebiliriz. Makineyi açtığımızda kaynağının yetmediği ya da gereksiz kaynak ayrıldığı durumlarda tek bir tuşla Resize işlemini yapabilirsiniz.

Resim-5

1-) Bu kısıma tıklayarak makinenin boyutunu değiştirebileceğimiz kısma giriyoruz.

2-) Şu anda kullandığımız VM’in boyutunu gösteriyor bize. Değiştireceğimiz VM’ler de diğer makineler. İstediğinizi seçebilirsiniz. Premium disk destekliyor mu? Maksimum ne kadar Iops değerine çıkabiliyor? Gibi özelliklerini de size gösteriyor.

3-) Tüm seçenekleri seçtikten sonra bu butona tıklayarak işlemimizi bitirebiliriz. Çok kısa bir sürede makinemizin boyutu seçtiğimiz boyuta dönmüş olacaktır. Anlık verilerin çok döndüğü SQL vb. iş yüklerinin çalıştığı VM’ler de yapacağınız zaman kullanıcıların çıkış yapmalarını sağlamanızı tavsiye ederim. Yeniden başlamıyor VM fakat ne olur olmaz. IaaS servislerinden olan VM kısmını sizler en detaylı şekilde anlatmaya çalıştım. Vakit ayırıp okuduğunuz için teşekkür ederim. Umarım yararlı olmuştur.

Saygılarımla

0’dan 100’e Azure 5-) Azure IaaS Kurulumları Vm kurulum/konfigürasyon part-2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

error

Sayfada ki bilgiler işinize yaradı mı ? Başkalarınında ulaşmasını sağlar mısınız ?