Selamlar, IaaS tarafında VPN vb. makaleleri sıraya koyacaktım fakat uzaktan çalışmanın arttığı bu günlerde şirket kaynaklarına erişebilmemiz için şirket kaynaklarımızı Azure üzerinde senkronize eden Azure Storage servislerinden olan File Share ve File Sync ile ilgili bilgi verip kurulumunu göstermemin daha iyi olacağını düşündüm. Öncelikle bu servisi neden kullanmalıyız ve avantajları bizim için ne olur onları anlatayım sizlere.

Part1 Servis hakkında bilgi;

Soru: Neden dosya sunucularımızı bulut ortamında açmalıyız?

Resim1

Cevap:

  • Lokal dosya sunucularmız için alan ihtiyacı gerektiğinde aldığımız diskler ihtiyaca yönelik değil ilerisini düşünerek fazla alan olarak satın alırız. Kurulum ve bakım masraflarını da eklersek Onpremises diskler bulut muadillerine göre daha pahalıdır.
  • Destek verdiğiniz müşterilerde ya da kendi sistemlerinizde dosya tuttuğunuzda en büyük sorunlardan biride kimsenin ortak alandan bir şeyi silmek istememesi. Bu da gereksiz yere alan kaplayan, kendini tekrarlayan, kullanılmasa bile ortak alanda duran dosya kalabalığına yol açar. Bulut ortama dosya atarken proje başında hep 2 – 3 TB ‘lik alanlar konuşulur ama iyi bir temizlik sonrasında 500 GB’a kadar düştüğüne çok şahit oldum.
  • Global erişim ortak alanlar için en gerekli hizmettir. Saha çalışanları, farklı ülkede ki ortak dosyalar, evden çalışanların olduğu şirketler için erişim çok önemlidir. Genelde VPN vb. ile çözülmeye çalışılır ama VPN’in gerek yavaşlığı gerekse kopmaları gibi sorunlar can sıkabiliyor.

Yukarıda saydığım sebepler ve ek olarak güvenlik nedenleri ile artık Cloud üzerinde daha çok kullanılmaya başlandı bu servis. Peki nedir bu servisin bize katacakları kısaca onu da yazalım hangi senaryolarda kullanabiliriz bu servisi;

Resim2

Çoklu Site senkronizasyonu ile ortak dosyalarınızı sanki tek bir lokasyondaymış gibi birbirleri ile senkronize bir şekilde yönetin.

Cloud Tiering bu servisin en sevdiğim hizmeti. Bu servis ile birlikte sizin belirttiğiniz sıklıkla kullanılmayan dosyalar otomatik olarak Azure’a atılır. Bu da sizlere otomatik olarak lokalde bulunan dosya sunucularınızda gereksiz yer israfını önlemiş olur. Peki Azure’a atılan verilerimi geri almak zaman kaybettirmeyecek mi bana diye sorabilirsiniz. İşte bunu hızlandıran bir özellik daha var. Ondan da son madde de bahsedeceğim.

Doğrudan bulut erişimi ile SMB veya REST API erişimli dosya biçimi. Bir uygulamanız olabilir başka bir erişim gereken sunucunuz olabilir sanki lokalde aynı networkte gibi kullanabilirsiniz.

Entegre bulut yedekleme ile birlikte ek olarak bir yedekleme ya da Disaster Recovery’e ihtiyacınız olmadan verilerinizin Snapshot’larını yani anlık görüntülerini alarak sizlere entegre bir yedeklilik sağlar. Tabiki de siz ek olarak bir yedekleme servisi de alabilirsiniz. Bütçe meselesi.

Hızlı dosya sunucusu SR Cloud Tiering’de veriler yukarı çıkıyor ama aşağı alırken dosyayı zaman kaybetmez miyiz? Sorusu aklınıza gelsin. İşte bu özellik sayesinde az kullanılan dosyalarınız buluta atılıyor ama NameSpace’lerini ve ShadowCopy’lerini sunucuda tuttuğu için geri dönme süresi çok daha kısa oluyor ve sunucu da arka planda dizinleme işlemini önceden tamamladığı için daha performanslı hale geliyor.

Azure File Sync yapısı ile alakalı olarak en kapsamlı resmi aşağıda paylaşıyorum.

Resim3

Yapıyı kısaca anlatmak gerekirse İstanbul ve Ankara’da iki adet farklı lokasyonumuz var. GM İST olan lokasyonumuzda ki dosyalara dikkat ederseniz kimisi gri renkli. İşte o renkte olanlar Cloud Tiering ile kullanılmayan dosyaların buluta atıldığı durumlar. Rapid file server DR ile de NameSpace’leri kalmış durumda sunucuda. Azure File Sync’i Ankara’da ki sunucuya da kurduğumuzda GM İST sunucusunun içinde olan tüm dosyalar artık Şube Ankara sunucusunda da görülebilir ve erişilebilir bir durumda olacak. Bu da bizlere GM İST sunucumuz çöktüğünde yeniden ayağa kaldırmak istediğimiz de dosyalara kaldığımız yerden Azure üzerinden geri çekebileceğimiz anlamına geliyor. Yani Disaster Recovery olarak düşünebiliriz. SMB ve NFS dosya paylaşım servisleri ile kullanıcılarımızla paylaşabiliriz bu dosyaları. SMB ve REST API ile uygulamanız varsa direk ona ya da başka bir bulut ortamında erişmek isterseniz erişebilirsiniz.

Tüm özelliklerini anlattık peki şimdi nedir bu servisin bizlere kattıkları son olarak bir özet geçelim. Müşterilerimiz bunu neden kullanmalılar?

Resim4

Hali hazırda hizmetini verdiğiniz dosya sunucunuzu global erişim, performanslı bir duruma getirerek daha değerli bir hale getirebilirsiniz.

Lokal yapıdan buluta çıkarken migration zorluklarını en az şekilde hissedersiniz. Çünkü mevcutta dosyalarınız Cloud üzerinden sync olduğundan çok daha hızlı ve kolay taşınabilirsiniz.

Dosya paylaşımda en kritik nokta veri güvenliği olduğundan en olarak Azure güvenliğini de ekleyerek yapınızı kontrol altında tutabilirsiniz.

445 portu SMB açığı vb. durumlar için her zaman kullanmak istemeyebilirsiniz. Bu yüzden File Sync ile direk REST API ile de dosya paylaşımını güvenli bir şekilde sağlarsınız. Bu size Secure Connection sağlar ve dosyalarınızı HTTPS üzerinden erişime açacağı için şifreli ve güvenli bir şekilde paylaşımınızı yapmış olursunuz.

Servis hakkında daha detaylı bilgilere aşağıda paylaştığım linkler ile ulaşabilirsiniz.

Introduction to Azure Files
https://docs.microsoft.com/en-us/azure/storage/files/storage-files-introduction

Planning for an Azure File Sync (preview) deployment

https://docs.microsoft.com/en-us/azure/storage/files/storage-sync-files-planning

Frequently asked questions for Azure Files

https://docs.microsoft.com/en-us/azure/storage/files/storage-files-faq

Azure Files Pricing

https://azure.microsoft.com/en-us/pricing/details/storage/files/

Kurulum kısmına bir sonraki makalemde geçeceğim. Servis hakkında sizlere detaylı bilgi vermeye çalıştım. Zaman ayırıp okuduğunuz için çok teşekkür ederim. Umarım yararlı olmuştur.

Saygılarımla

0’dan 100’e Azure 11-) Azure File Sync ve File Share Part1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

error

Sayfada ki bilgiler işinize yaradı mı ? Başkalarınında ulaşmasını sağlar mısınız ?