Merhaba, bugün Backup ile alakalı olarak yeni bir servis olan Azure Backup Explorer servisini sizlere anlatacağım. Yedekleme yaparken en çok ihtiyacımız olan şey aldığımız yedekler ve yedeklerin alındığı kaynakların durumları. Bu durumlar yapı ile alakalı olarak da bizlere birçok bilgi vermektedir. Bu makaleyi yazarken Azure Backup Explorer sadece Azure VM’ler üzerinden alınan yedekleme işlemlerini desteklemektedir.

Resim-1

Herhangi bir değişiklik olup olmadığına bakabilmeniz için https://docs.microsoft.com/tr-tr/azure/backup/monitor-azure-backup-with-backup-explorer linkten takipte kalabilirsiniz. Şimdi kullanım adımlarına geçelim. Öncelikle benim mevcut Azure Portal’ım üzerinde bir adet VM’im vardı. Buna geçen makalemde Azure Backup kurmuştuk. Öncelikle o kaynağa gidelim.

Resim-2

1-) Sizin portalınızda farklı isimle olabilir. Oluşturduğunuz Azure VM üzerinden yedekleme kaynağına gidin.

2-) Overview ekranında altta bulunan Backup Explorer linkine tıklayarak servis sayfasını açalım.

Resim-3

1-) Servisin içinde görmek isteyeceğimiz veriler arasında geçiş yapabilmemizi sağlayan ekran. Bu ekranda kısaca;

  • Summary: Tüm yedekleme işlemlerinizi için özet ekranı.
  • Backup Items: Alınan yedeklerin gösterildiği ekran.
Resim-4
  • Jobs: Devam eden ya da tamamlanan tüm Azure işlerinin gösterildiği ekran. Burada önceden oluşturduğunuz yedekleme işlerinizi de takip edebilirsiniz. Duruma göre filtreleyebilirsiniz. Off durumda olanlar, Active olanlar vb. gibi.
Resim-5
  • Alerts: Bu kısımda yedekleme için önceden bir uyarı oluşturduysanız görebileceğiniz sayfa. Ben bu yedekleme için bir uyarı oluşturmadığımdan bu kısım bende boş gelecektir, bu yüzden bu sayfanın resmini eklemiyorum ama sizler oluşturursanız burada yine filtreleyerek tüm uyarıları görebilirsiniz. Burada önerim sadece Info ve Error olanlara değil Warning olanlara da bakmanız. Bazen bu uyarılar gelecek için sizleri bilgilendirir ve proaktif olmanıza yardımcı olur.
  • Policies: Yedekleme ile alakalı olarak önceki makalemde gösterdiğim kuralların olduğu ekran. Ne kadar süre ile tutulacak? Hangi sıklık ile yedekleme alınacak? Gibi kurallarımızı tek bir ekran üzerinden görebiliriz.
Resim-6
  • Backup Not Enabled: Burada oluşturduğunuz fakat hala başlatmadığınız/ileri tarihe ayarladığınız yedeklemelerinizi görebilirsiniz. Bende Enabled olmayan bir yedekleme olmadığından bu kısmında resmini paylaşarak internetinizin GB’larını yemek istemiyorum😊.

Son olarak Azure Backup Explorer ile gördüğünüz bilgileri .CSV formatında lokal makinenize de indirebilirsiniz.

Resim-7

Yeni bir servis olan Azure Backup Explorer ile ilgili makalem umarım yararlı olmuştur. Zaman ayırıp okuduğunuz için teşekkür ederim.

Saygılarımla

0’dan 100’e Azure 9-) Azure Backup Explorer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

error

Sayfada ki bilgiler işinize yaradı mı ? Başkalarınında ulaşmasını sağlar mısınız ?