Merhaba, bu makalemde sizlere yeni genel kullanıma sunulan Azure VM monitör özelliğinden bahsedeceğim. Azure ile ilgili makalelerim devam ederken VM’ler ile ilgili makaleleri yazdığım sırada açıklanması onu bu sıraya eklememe yardımcı oldu. Öncelikle henüz o konulara gelmedik ama Azure üzerinde bir PaaS ya da SaaS servisi çalıştırdığımızda kaynak ile ilgili tüm Alertleri vb. görmek isteyeceğimiz bilgileri alabiliyorken VM’ler için bu kısıtlı bir şekilde yapılabiliyordu. Birçok müşterim VM üzerinde kaynaklarını kullanmalarına rağmen yeterli veri okuyamadıkları için T anında gerçekleşen soruna proaktif yaklaşımda bulunamadıklarından bir adım geri duruyorlardı. Bu servis ile birlikte artık VM’ler üzerinde de PaaS ya da SaaS çalıştırmışız gibi bilgileri toplayabileceğiz.

Resim1

Bu bilgileri Log Analytics üzerinde biriktirdiğinden çekeceğimiz verilerin boyutlarına göre ücret gelecektir. Bunu tekrar hatırlatmakta fayda var. Gelen yeni özellik Insight ile daha kapsamlı olduğundan bu servis artık çok daha kullanışlı diyebilirim. Fiyatlandırma kısmına girecek olursak. İlk 5 GB ücretsiz. Sonrası için fiyatlandırmaları aşağıda paylaşıyorum.

Resim2

5 GB sonrası için her GB başına ödeyeceğiniz ücret sizlere fazla gelebilir. Saklama kısmı 90 gün süre ile ücretsiz olacaktır. Şimdi kurulum adımlarına geçelim. Bildiğiniz üzere makale serim için açtığım bir makinem var Azure portalımda. Öncelikle portal üzerinden o kaynağa erişiyorum. Sonrasında Monitoring kısmından Insights’a tıklıyorum.

Resim3

Azure Monitor kısmına tıkladığımda karşıma bu servis ile ilgili yapabileceğim birçok özellik karşıma geliyor.

Resim4

Gördüğünüz ekranda daha önce ayarlama yapılmadığı için hiçbir kaynak izlenmiyor. 1 adet izlenebilir kaynak var Not Monitored olarak gözüken. Dilersem önce verilerin çekileceği ve saklanacağı Workspace’mide “Workspace Configuration” kısmından ayarlayabilirim ya da “Other onboarding options” kısmına girerek farklı dağıtım ve kullanımları da inceleyebilirim. Öncelikle “1 Not Monitored” olan kısma tıklıyorum.

Resim5

Ayarlayabileceğim kaynağım daha önce açtığım AD makinesi burada görebiliyorum. Enable diyerek burası için izlemeyi başlatabilirim. Fakat daha fazla inceleyelim menüleri o yüzden şimdi “Workspace Configuration” kısmına tıklayalım.

Resim6

Verilerin çekileceği çalışma alanımızı ayarladığımız kısım. Siz bu sayfaya girdiğiniz de burayı boş göreceksiniz. Enabled dediğinizde portalda default WorkSpace’i kaydedebilirsiniz. Yeni bir WorkSpace oluşturmak isteyebilirsiniz ona da izin veriyor fakat onda da veri tutulacağı için ek ücret geleceğini yine bilmelisiniz. Şimdi “Other onboarding options” kısmına tıklayalım ve başka nasıl kullanabiliriz o kısımlara bakalım.

Resim7

Burada farklı şekillerde yapacağımız ayarların bulunduğu ekran karşımıza çıkıyor. Kısaca bahsetmek gerekirse;

  • Enable for a single VM: Burası bu makalede kullanacağım kısım. Tek bir VM’im var ve ben bunu izlemek istiyorsam bu ayarı kullanacağım. Aynı kısım Not Monitored kısmında gözüken enable butonu ile de açılabilir.
  • Enable using policy: Bu kısımda policy bazlı abonelik içinde bulunan tüm VM’leri izlediğim uygunsuz olan VM varsa otomatik olarak nasıl düzeltilir vb. adımları yaptığımız kısım. Bu kısımda birçok ilke preview olarak verildiğinden tek tek kontrol edebilirsiniz fakat hepsi düzgün şekilde çalışmayabilir.
  • Configure a workspace: Bu kısım verilerin çekileceği ve gerekirse saklanacağı Log Analytics kısmını ayarladığımız kısım. Bu kısmı da Resim – 6 ‘da ki alanda yapabiliriz.
  • Enable non-azure computers: Bu kısım önemli çünkü bu kısmı kullanarak Azure dışında ister Lokal isterseniz başka Cloud sağlayıcıların barındırdığı VM’leri de görebilirsiniz. Hybrid yapılar için son derece kullanışlı olacaktır.

Enable for a single VM kısmında Enable butonuna basarak kuruluma başlayalım.

Resim8

3 adımı da yaptığımızda önceden yapılandırdığımız Workspace’i bağlayacağımız ekran geliyor. Ben hazırlarken Default olanı seçmiştim, sizler farklı bir Workspace oluşturup Enable ettiyseniz onu seçmelisiniz. Sonrasında Deployment başlamış oluyor.

Resim9

Bu kısım yaklaşık 5-10 dakika arası sürecektir. Burada beklememiz gerekiyor. İşlemler bittikten sonra artık VM’in özelliklerini monitor edebilirim.

 Map kısmı aşağıda paylaştığım şekilde gözükecektir. Portlar vb. özellikleri Map kısmında görebilirim. Alert oluşturabilir onlara göre verileri toplayabilirim.

Resim10

Performance kısmına geçtiğimizde ise cihazımızın neredeyse tüm özelliklerini izleyebiliyoruz. Disk durumları, network anlık değerleri, IOPS değerleri ve daha birçok şeyin izlemesini bu ekrandan yapabiliyoruz. Tüm ekranın resmini koyamıyorum ama sizler kurduğunuzda ne demek istediğimi çok daha iyi anlayacaksınız. Burada da Alert’ler oluşturabilirsiniz. Bunlara öncelik değerleri verilmiş. En acil sizin için neyse onu seçip ayarlayabilirsiniz. Burası ilk başta boş gelecektir. Önceden bir Alert oluşturup bu kısma çekebilirsiniz.

Resim11

Bu makalemde sizlere Azure VM monitor toolunu ve yeni Insights kurulumunu anlattım. Zaman ayırıp okuduğunuz için teşekkür ederim. Umarım yararlı olmuştur.

Saygılarımla

0’dan 100’e Azure 10-) Azure VM Monitör

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

error

Sayfada ki bilgiler işinize yaradı mı ? Başkalarınında ulaşmasını sağlar mısınız ?